Bitcoin in gevaar? Recessiekans in VS neemt snel toe

Stefan de Graaf


Vanaf maart 2022 verhoogde de Amerikaanse centrale bank agressief de rente om de inflatie onder de duim te krijgen. Inmiddels begint de Amerikaanse consument de pijn van zowel de renteverhogingen als de inflatie steeds duidelijker te voelen. Op de onderstaande grafiek is te zien dat tet aantal wanbetalingen op creditcardschulden (blauwe lijn) en leningen voor de aankoop van auto’s (groene lijn) momenteel omhoogschieten.

Hetzelfde zien we ook voorzichtig gebeuren voor hypotheken (gele lijn). Wat betekent deze ontwikkeling voor bitcoin (BTC)?

Afbeelding


ūüéĀ Deze week: Handel je eerste ‚ā¨10.000 in crypto helemaal gratis

Amerikaanse economie verzwakt, recessie in aantocht?

Vanaf het begin van de rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank vlogen de voorspellingen over recessies ons om de oren. Vrijwel geen enkele econoom had verwacht dat de Amerikaanse economie tot november 2023 solide kon blijven draaien onder de druk van de renteverhogingen.

Hoe langer de recessie uitblijft, hoe minder mensen nog geloven in de komst van een krimpende Amerikaanse economie. Nu beginnen we echter vanuit verschillende hoeken toch minder goede data te zien voor de Amerikaanse economie. Net als tijdens de crisis van 2008, schieten de wanbetalingen op bepaalde vormen van schulden omhoog.

Is dit dan het moment dat de crisis uitbreekt en we alsnog een recessie op ons dak krijgen? Vaak zie je dat een recessie op het meest onverwachtse moment komt. We moeten daarom op onze hoede blijven.

Bitcoin koers in gevaar door recessie in Amerika?

Als de recessie in Amerika er daadwerkelijk kom, wat betekent dat we ons ook in Europa zorgen moeten maken, dan is de kans zeer aanwezig dat de bitcoin koers een tik krijgt.

Een recessie betekent namelijk dat de werkloosheid stijgt, de onzekerheid toeneemt en mensen vlucht naar datgene waar ze de rekeningen mee kunnen betalen: de Amerikaanse dollar.

Vaak zie je dat aan het begin van een recessie risicodragende assets, als crypto, worden verkocht ten faveure van de Amerikaanse dollar.

Toch lijkt bitcoin langzaamaan zijn status als ‚Äėsafe haven‚Äô weer te heroveren en neemt de correlatie met andere risico-assets af. Ook krijgen we volgend jaar de volgende¬†halving en mogelijk een spot bitcoin-ETF in de VS.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment