Bitcoin gaat cruciale dag tegemoet, de markt houdt zijn adem in

Stefan de Graaf


Er staat een cruciale dag op het programma voor de bitcoin (BTC) en de rest van de financiële markten.

In januari en februari viel de Amerikaanse inflatie veel hoger uit dan verwacht en daardoor schieten de marktrentes op staatsobligaties omhoog en kelderen de kansen op renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve).

Vandaag belooft een extreem belangrijke dag te worden voor de bitcoin koers, omdat we de consumentenprijsindex (CPI) voor de maand maart gepresenteerd krijgen.


Zorgt Bitcoin halving voor teleurstelling? Coinbase analisten vrezen

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Financiële markten onder druk door hoge inflatie

Door de verrassend hoge inflatiecijfers van de afgelopen maanden en de gedaalde verwachtingen voor renteverlagingen van de Federal Reserve, zijn de rentes op Amerikaanse staatsobligaties de afgelopen periode flink gestegen.

Niet alleen bitcoin lijkt zijn bullish momentum te verliezen, ook de aandelenmarkten staan op dit moment zwaar onder druk.

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Bron: Tradingview

In de weken in aanloop naar de stijgingen van deze rentes, verloor de S&P 500 9%, de Nasdaq 13% en de Dow Jones 8%. Sommige individuele namen kregen hardere tikken en die zware klappen vielen uiteraard bij de partijen waar het meeste te halen viel.

Dan gaat het natuurlijk om De Grote Zeven, waaronder Apple (-12%), Amazon (-19%), Microsoft (-14%), Tesla (-30%), Nvidia (-20%) en Meta (-12%).

In het licht van die dalingen zijn Amerikaanse staatsobligaties weer populair, want een “zeker rendement” van rond de 5 procent is natuurlijk beter dan de dalingen die we momenteel zien bij veel aandelen. Alleen goud onttrekt zich duidelijk aan de malaise door all-time high na all-time high te noteren.

Cruciaal moment voor de bitcoin koers

Maar vandaag zou de boel in theorie weer compleet om kunnen draaien. Daarvoor is het wel nodig dat de inflatiecijfers uit de VS van vandaag een stuk lager uitvallen dan verwacht. Vallen ze hoger uit? Dan kan de schade weleens groter worden, in ieder geval op de korte termijn.

Verschillende belangrijke beleidsbepalers van de Federal Reserve gaven al aan dat er geen renteverlagingen zouden komen als de inflatie een probleem blijft. En wat blijkt? Die inflatie is op dit moment een probleem en lijkt dat nog wel even te blijven.

Getuige ook de olieprijzen, die momenteel door het dak schieten. Waar we in het begin van 2024 nog op 5 tot 6 renteverlagingen rekenden, staan er volgens de markt nu nog maar 1 tot 2 op het programma.

Die extreem lage verwachtingen kunnen er uiteindelijk ook weer voor zorgen dat de bitcoin koers een gigantische boost krijgt als we dit jaar toch meer verlagingen krijgen.

Vandaag wordt daarom extreem belangrijk met de Amerikaanse CPI. Morgen volgt ook nog de Producer Price Inflation (PPI), de inflatie voor producenten, die meestal een voorloper is voor de CPI. De komende uren zijn heel erg belangrijk voor bitcoin.

Om 14:30 Nederlandse tijd wordt de Amerikaanse CPI gepubliceerd en dat kan gepaard gaan met veel volatiliteit op de financiële markten.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment