Bitcoin ETF’s zijn “verschrikkelijk onsuccesvol”, instromen nemen af

Stefan de Graaf


De Amerikaanse bank JPMorgan is niet overtuigd van het succes van de bitcoin (BTC) spot ETF’s na de eerste twee weken van handel. Hoewel het GBTC beursfonds minder snel leegloopt dan voorheen doen de overige ETF’s te weinig om het tij te keren. Dit blijkt uit een rapport van de Amerikaanse bank JPMorgan dat vorige week openbaar werd gemaakt. Maar hoe staan we er deze week voor?


Europese bitcoin ETF’s zien massaal geld verdwijnen

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

De bitcoin ETF cijfers van deze week

JPMorgan noemt de prestaties van de tien bitcoin ETF’s tot dusverre “teleurstellend”, aldus Bloomberg. Dit is tevens een van de redenen voor het downgraden van het Coinbase (COIN) aandeel. Aan het begin van de week zagen de cijfers er echter nog hoopvol uit. De uitstroom vanuit het GBTC ETF van Grayscale begon namelijk af te remmen. Maar wat na drie dagen blijkt is dat de instroom in de overige negen ETF’s niet bepaald aan het toenemen is.

Maandag zagen we de uitstroom van GBTC ten opzichte van afgelopen vrijdag iets afnemen. Op dinsdag nam de uitstroom nog meer af en bedroeg 6.200 BTC ter waarde van $270 miljoen. Op woensdag liep de GBTC uitstroom wederom iets op naar 8.000 BTC ter waarde van $340 miljoen.

Een lichtpuntje: het handelsvolume van Blackrock’s IBIT is inmiddels even hoog als het volume van Grayscale’s GBTC. De instroom bij de ETF’s exclusief GBTC lag op maandag en dinsdag beide dagen rond de $250 miljoen. De GBTC uitstroom blijft echter fors en daarmee is de uitstroom deze week nog altijd hoger dan de net instroom.

Was de bitcoin ETF lancering een succes?

Dat JPMorgan niet bepaald onder de indruk is van de bitcoin ETF’s is dus ergens wel te begrijpen. Feit is wel dat de lancering van de bitcoin ETF de aller succesvolste ETF lancering ooit was in de geschiedenis op basis van volume, aantal trades en kapitaalstroom. 

Hier is echter niet iedereen het mee eens. Crypto commentator Ran Neuer noemde de eerste dag van de bitcoin ETF’s “verschrikkelijk onsuccesvol”. Zijn reden hiervoor was de grote uitstroom vanuit GBTC wat het totale net instroom op bijna $0 bracht.

De eerste twee weken laten uiteraard nog wel de wensen over. Maar niemand had beloofd dat de ETF’s elke dag records zouden breken en consequent toe zouden nemen in waarde. Zo werken financiële markten simpelweg niet. Het is dus nog veel te vroeg om conclusies te trekken over het succes van de bitcoin ETF’s. Op lange termijn zullen de bitcoin beursfondsen ongetwijfeld voor een groei aan kapitaal zorgen en verdere adoptie genereren.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment