Bitcoin ETF’s verrassend succesvol, concurreren met de grote jongens

Stefan de Graaf


Begin januari kwamen er maar liefst tien nieuwe spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor Bitcoin (BTC) op Amerikaanse aandelenbeurzen. Het was even de vraag of dit zou leiden tot een verdere stijging of tot een sell-the-news-situatie. In ieder geval waren een aantal van deze nieuwe crypto-beursfondsen zó populair dat ze in januari in een belangrijke ranglijst terecht zijn gekomen.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

2 bitcoin spot-ETF’s in wereldwijde top 10

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Morningstar, dat de geldstromen van alle beursfondsen in januari op een rijtje heeft gezet. Zoals eigenlijk altijd hebben de grootste beursfondsen in de aandelenmarkt de overhand in de top 10 van best presterende beursfondsen ter wereld. Denk daarbij aan de verschillende S&P 500-ETF’s van iShares en Vanguard, en aan de technologie-ETF QQQ van Invesco.

Toch staat op plaats 8 in de lijst een nieuwe bekende van bitcoin (BTC) liefhebbers, namelijk de iShares Bitcoin Trust (IBIT). Dit is de spot-ETF van moederbedrijf BlackRock. Dit fonds groeide in januari met 2,6 miljard Amerikaanse dollar, terwijl het een maand ervoor nog niet eens bestond.

IBIT trok maar iets minder kapitaal aan dan de Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), die met 2,7 miljard dollar wist te groeien. Bijzonder is dat dat fonds investeert in aandelen van over de hele wereld.

Op de tiende plaats staat de Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF, ook wel bekend onder het beurssymbool FBTC. Deze spot-ETF zag eveneens op 11 januari voor het eerst het levenslicht, en is in januari uitgegroeid tot een fonds van 2,3 miljard dollar. Als je je bedenkt dat er duizenden ETF’s bestaan, dan is dat dus best een prestatie.

Grayscale op één na grootste teleurstelling

Ook heeft Morningstar de slechtst presterende fondsen op een rij gezet. Frappant is dat Grayscale’s spot ETF GBTC daartussen staat. Sterker nog, het fonds staat op plaats 2 – alleen de SPDR S&P 500-ETF SPY is harder gekrompen. Laatstgenoemde zag 23 miljard dollar vertrekken, en heeft nu nog 483 miljoen dollar over. GBTC kromp met 5,7 miljard dollar tot een marktwaarde van 20,7 miljard dollar.

De krimp is dus fors minder dan de eerste plek, maar tegelijkertijd is het ook meer dan de derde in de lijst. Dat is namelijk iShares’ Russel 1000-ETF van kleinere aandelen, die 3,5 miljard dollar aan kapitaalvlucht heeft genoteerd.

Verder staan er geen andere aan crypto gerelateerde ETF’s in het rijtje. Met de bitcoin koers gaat het sinds de goedkeuring van de ETF’s niet zo lekker; die is met ruim 13 procent gedaald.


Post Views: 44Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment