Bitcoin ETF’s ondanks ‘succes’ niet populair onder grote ondernemers

Stefan de Graaf


Nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) begin januari 11 verschillende beursfondsen voor bitcoin (BTC) goedkeuring gaf steeg de bitcoin koers even, maar dat duurde niet lang. Hierna volgde een crash waar de markt nog steeds niet van is hersteld. Bloomberg concludeert dat de hype inmiddels behoorlijk verdwenen is, en dat financiële adviseurs de nieuwe ETF’s van een afstandje blijven aftasten.


Bitcoin ETF hack: Amerikaanse toezichthouder legt oorzaak uit

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Instituten doen onderzoek naar bitcoin spot-ETF’s

De Amerikaanse zakenkrant constateert dat vermogensbeheerders momenteel onderzoeken wat ze met de bitcoin-ETF’s aan moeten. In totaal hebben de onderzochte bedrijven volgens Bloomberg zo’n 19.000 individuele financieel adviseurs en overzien ze gezamenlijk zo’n 1,4 biljoen Amerikaanse dollar voor welvarende individuen.

Bloomberg sprak met Rob Pettman, vicevoorzitter van de vermogensbeheerafdeling van LPL Financial Holdings. Dit is de grootste onafhankelijke aandelenbroker in de Verenigde Staten, en heeft zo’n 17.500 financieel adviseurs en ruim 1 biljoen dollars aan activa onder beheer. Het bedrijf vormt dus het overgrote deel van de onderzochte bedrijven.

Stoppende ETF’s zijn een probleem

Dit soort institutionele investeerders doen eerst uitgebreid onderzoek naar de risico’s en mogelijkheden. Het geld is immers van klanten. Eén van de risico’s van Exchange Traded Funds is dat ze ervoor kunnen kiezen om zichzelf te ontmantelen als ze te weinig geld weten aan te trekken.

Dit is exact wat onlangs is gebeurd met de Inverse Cramer ETF. Dit fonds doet zelfs iets heel opmerkelijks, maar toch heeft het bijna geen geld van klanten ontvangen. Volgens Bloomberg zijn in 2023 zo’n 253 ETF’s ermee gestopt, terwijl ze gemiddeld 34 miljoen dollar onder beheer hebben.

We willen zien wat voor [invloed ze hebben] op de markt,” verklaart Pettman. “[Het stoppen van een beursfonds] kan een erg negatieve ervaring zijn voor de investeerder en voor de financieel adviseur. Het is ook erg duur voor een bedrijf als dat van ons om een stop mogelijk te maken.”

Daarom doet het bedrijf veel onderzoek om te bepalen of een bepaald fonds op de lange termijn ook een goede investering is. Toch houdt LPL Financial zich vooralsnog op de achtergrond.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment