Bitcoin ETF’s in neerwaartse spiraal, met $900 miljoen uitstroom in een week

Stefan de Graaf


Na het plaatsvinden van de Avondvierdaagse twee weken geleden stappen de Bitcoin ETF’s deze week in een extra lange vierdaagse. Donderdag was namelijk de vijfde dag op rij met netto-uitstromen voor de Amerikaanse spot bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) , met hun slechtste prestatie sinds medio april.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Vijfde dag van BTC uitstroom breekt aan

De Amerikaanse bitcoin ETF’s kenden donderdag hun vijfde opeenvolgende dag van uitstroom, waarbij ze deze week al meer dan $900 miljoen verloren. Op vrijdag alleen al bedroeg het verlies $139,88 miljoen.

Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC) leidde het peloton van 11 ETF’s met een dagelijkse netto-uitstroom van $53 miljoen, waardoor de reserves onder het bereik van 280.000 BTC daalden naar 279.330,47 BTC. Fidelity’s (FBTC) volgde met een uitstroom van $51 miljoen op donderdag, waardoor de BTC-reserves daalden tot 168.074,94, een daling ten opzichte van het bereik van 170.000, blijkt uit gegevens van SoSoValue.

Bitwise’s BITB meldde een netto uitstroom van $32 miljoen, terwijl VanEck’s ETF een uitstroom van $4 miljoen registreerde. Galaxy Digital, beheerd door Invesco, zag een netto-uitstroom van $2 miljoen, en VanEck’s HODL noteerde een daling van $4 miljoen.

De enige netto-instroom kwam van BlackRock’s IBIT, de grootste spot bitcoin ETF wat betreft aangehouden activa. IBIT had donderdag een netto-instroom van $1 miljoen en een dagelijks handelsvolume van $565 miljoen. Andere fondsen zoals die van Ark Invest, Valkyrie, Franklin Templeton, WisdomTree en Hashdex registreerden geen netto stromen.

Een neerwaartse spiraal voor crypto ETF’s

De recente uitstroomactiviteit bij spot-bitcoin-ETF’s is de meest omvangrijke sinds eind april, toen gedurende handelssessies van 24 april tot 2 mei in totaal $1,2 miljard aan netto-uitstromen werd genoteerd. Sindsdien nam de instroom toe en voegden de producten in de daaropvolgende 19 handelsdagen meer dan $4 miljard toe, voordat de aanhoudende uitstroom op 10 juni begon.

Op donderdag bedroeg het totale handelsvolume voor de ETF’s $1,16 miljard, wat een daling is ten opzichte van de $1,7 miljard op dinsdag. Sinds 11 januari 2024, de dag na goedkeuring van de ETF’s, hebben de elf ETF’s gezamenlijk een netto instroom van $14,67 miljard opgebouwd. Op dit moment houden deze fondsen gezamenlijk $56,41 miljard aan BTC-reserves aan. Woensdag was de markt gesloten vanwege een feestdag.

De voortdurende trend van uitstroom uit spot-bitcoin-ETF’s onderstreept de aanhoudende volatiliteit binnen de cryptocurrency-markt. Ondanks deze terugtrekkingen blijft het totale handelsvolume aanzienlijk, wat wijst op de voortdurende interesse van beleggers.


Post Views: 96

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment