Bitcoin ETF verandert hoe financiële wereld crypto ziet: Morgan Stanley

Stefan de Graaf


De goedkeuring van de eerste bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) in de VS afgelopen week zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn.

Het is een historisch moment voor de crypto-industrie, en wellicht ook zelfs voor de bredere financiële wereld, zegt de enorme investeringsbank Morgan Stanley.


Waarom een Bitcoin ETF psychologisch aantrekkelijk is

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF is globale verschuiving in perceptie van crypto

Volgens de grote Amerikaanse bank is de goedkeuring van 11 spot bitcoin-ETF aanvragen een goed teken voor de adoptie van crypto als volwaardig financieel instrument.

Andrew Peel, directeur en hoofd van digitale assets bij Morgan Stanley, noemt de goedkeuring zelfs een verschuiving in de globale perceptie van bitcoin en andere crypto:

“Amerikaanse regelgevers hebben in januari groen licht gegeven aan BlackRock en 10 andere vermogensbeheerders om spot bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) aan te bieden, wat een mogelijke paradigmaverschuiving betekent in de wereldwijde perceptie en het gebruik van digitale activa,” aldus Peel.

Peel schrijft in een blogartikel alle dreigingen die zich vormen voor de machtspositie van de Amerikaanse dollar. Bitcoin is mogelijk een van de grootste dreigingen voor de toppositie van de dominantie wereldvaluta.

Bitcoin ziet namelijk een zeer sterke groei in de adoptie. Peel meldt dat inmiddels 106 miljoen mensen op aarde een fractie van een bitcoin in bezit hebben.

Daar zit ook grote bedrijven als Tesla tussen en natuurlijk El Salvador, het eerste land ter wereld dat bitcoin omarmde als wettelijk betaalmiddel en het bewaart in zijn staatskas.

Stablecoins zijn de “killer app” van crypto

Stablecoins hebben mogelijk nog meer potentie, schrijft de bankdirecteur. Stablecoins zijn crypto waarvan de waarde gekoppeld is aan een andere activa, zoals de dollar. Volgens Peel zijn stablecoins mogelijk de “killer app” van crypto.

Hij meldt namelijk dat de handelsvolumes in stablecoins de afgelopen jaren al zo hoog ligt als van grote betaalbedrijven als PayPal en zelfs Visa.

Ondertussen hebben deze bedrijven, Visa en PayPal, zelf ook stappen ondernomen in de stablecoin-industrie. Visa integreert USDC op Solana (SOL) en PayPal lanceerde de PYUSD stablecoin.

Tot slot benoemt Peel ook een andere vorm van stablecoins, namelijk die van centrale banken. De komst van zogeheten central bank digital currencies (CBDC’s), waaronder een digitale dollar en euro, kunnen ook een dreiging zijn voor de machtspositie van de reguliere dollar.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment