Bitcoin ETF-succes overrompeld door blokkerende vermogensgiganten

Stefan de Graaf


De allereerste handelsdag voor Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) op de Amerikaanse beurs verloopt uiterst succesvol, met tot dusver een totaal handelsvolume van meer dan 3,3 miljard dollar. Er is echter ook sprake van een domper: meerdere vermogensbeheerders staan hun klanten namelijk niet toe te handen in de onlangs goedgekeurde Bitcoin beursfondsen.


Bitcoin ETF goedkeuring, BlackRock verwacht op deze dag goed nieuws

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Toegang tot BTC ETF’s geblokkeerd

Het begon allemaal met Vanguard, de op één na grootste vermogensbeheerder ter wereld achter BlackRock, die klanten geen toegang zou geven om een van de Bitcoin ETF’s die gisteren zijn goedgekeurd aan te schaffen.

Op sociale mediaplatform X liet ondernemer Tony Spencer weten contact te hebben gelegd met Vanguard:

‘’Het is erger dan ik dacht. Ik belde en het antwoord dat ik kreeg was: ‘op dit moment staan we de aankoop ervan niet toe, omdat het niet overeenkomt met de beleggingsfilosofie van Vanguard.’’

Dit betekent bovendien dat klanten die voorheen hebben geïnvesteerd in Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), dat sinds vandaag is geconverteerd van een trustfonds naar een spot ETF, hun aandelen nu alleen nog maar kunnen verkopen.

Later zijn ook berichten naar buiten gekomen dat niet alleen Vanguard een blokkade vormt tegen de nieuw gelanceerde beursfondsen. Ook Citigroup, Merrill Lynch, Edward Jones en UBS Group AG hebben beperkingen opgelegd aan klanten voor de aankoop van spot Bitcoin ETF’s.

Fox Business-journalist Eleanor Terrett meldde op X dat Merrill naar verluidt afwacht ‘’of de ETF’s efficiënt handelen voordat ze besluiten om hun interne beleid te veranderen dat dit soort producten momenteel niet toestaat’’.

Historische dag voor Bitcoin

De kritische houding van eerder genoemde vermogensbeheerders tegenover Bitcoin en crypto in het algemeen vormen een sterk contrast met giganten zoals BlackRock en Fidelity die Bitcoin juist sterk hebben omarmd middels een ETF.

De crypto-wereld kijkt dan ook met veel kritiek naar de blokkades die aan het licht zijn gekomen. Ondanks de tegenvaller is vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt in de acceptatie van Bitcoin, met de introductie van elf beursfondsen.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment