Bitcoin ETF nog geen succes? $4,6 miljard verhandeld en toch kritisch

Stefan de Graaf


Gisteren lanceerden eindelijk de langverwachte bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, in de VS.

De verwachtingen op de eerste handelsdag waren hooggespannen en toch wist het gecombineerde handelsvolume van maar liefst $4,6 miljard de verwachtingen te overtreffen.

Althans, dat lijkt het geval te zijn in eerste opzicht. Daar zit echter een kanttekening aan.

Eerste handelsdag voor spot bitcoin ETF’s in de VS

In totaal vonden gisteren ongeveer 700.000 individuele transacties plaats in en uit de 11 ETF’s die waren goedgekeurd.

Het is een teken dat niet alleen de allergrootste investeerders, de zogenaamde whales, gisteren betrokken waren bij de handel.

De bitcoin fondsen van BlackRock, Grayscale en Fidelity domineerden gisteren de markt qua volume.

BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT) was de absolute uitblinker met meer dan $1 miljard in handelsvolume, wat 22% van het totale volume vertegenwoordigt.

Ook het fonds van Fidelity presteerde indrukwekkend met een volume van $685 miljoen. De rest bleef echter ver achter.

Belangrijke kanttekening aan deze bitcoin ETF volumecijfers

Het is echter belangrijk om aan te kaarten dat de volumecijfers niet alleen bestaan uit geld dat stroomt naar de fondsen toe, maar ook geld dat uit de fondsen stroomt.

Het bitcoin fonds van Grayscale zag gisteren namelijk zelfs een volume van $2,3 miljard, ongeveer de helft van het totaal.

Echter, lijkt verreweg het grootste deel hiervan uitstroom te zijn. Het GBTC fonds van Grayscale bestond al voordat het een ETF werd. Beleggers lijken massaal het fonds te verlaten om over te stappen naar goedkopere bitcoin fondsen.

Dat zou betekenen dat het merendeel van het volume gisteren vooral een herverdeling was van beleggers uit het Grayscale fonds naar andere bitcoin fondsen. Die mening wordt gedeeld door Bloomberg-analisten Eric Balchunas en college James Seyffart.

Analist Ran Neuner van CNBC noemt de eerste dag zelfs “vreselijk onsuccesvol”.

Opvallend is dat de oudere ETF voor bitcoin futures van ProShares (BITO) het gisteren sterk deed en meer dan $2 miljard in volume zag.

Het zal interessant zijn om te zien hoe de bitcoin-ETF’s vandaag, voordat de beurzen voor het weekend sluiten, zullen presteren.

De bitcoin koers schoot gisteren kort naar een nieuwe piek rond $49.000, maar viel vervolgens direct helemaal terug naar de huidige prijs van $45.900.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment