Bitcoin ETF krimpt nog verder, terwijl concurrent BlackRock groeit

Stefan de Graaf


Nadat begin januari de 11 eerste Amerikaanse spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) op de beurs beschikbaar gesteld werden zijn veel van deze fondsen hard gegroeid. Maar Grayscales GBTC vormt hier een grote uitzondering op. Ook vorige week is dit fonds weer flink gekrompen, maar andere beursfondsen zijn juist hard gegroeid.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto-beursfondsen enorm gegroeid

Dat blijkt uit het wekelijkse onderzoeksrapport van CoinShares. Vorige week groeiden de onderzochte beursfondsen netto met 708 miljoen Amerikaanse dollar. Het was de derde week van dit jaar met inflows, en alleen de week van de goedkeuring van de 11 nieuwe Exchange Traded Funds was goed voor grotere kapitaalinstromen dan vorige week.

De nieuwe ETF’s zijn de afgelopen 4 weken met 1,9 miljard dollar gegroeid. Dat suggereert dat sommige andere fondsen juist hard gekrompen zijn, wat inderdaad het geval was. Het leeuwendeel daarvan was afkomstig van Grayscale, wiens fonden gezamenlijk 926,7 miljoen dollar zagen vertrekken.

Vorige week veroorzaakte de leegloop bij Grayscale lichte onrust en zelfs een kleine koersdaling, maar dit heeft het optimisme klaarblijkelijk niet al te veel gedrukt. De fondsen van Fidelity en BlackRock-dochterbedrijf iShares zijn namelijk met respectievelijk 883,5 miljoen dollar en 674,3 miljoen dollar gegroeid.

De ETF’s van ProShares groeiden met 108,9 miljoen dollar. Kleinere en daardoor niet specifiek genoemde beursfondsen groeiden met 235,6 miljoen dollar – afgaande op dit volume zullen hier ook veel spot-ETF’s tussen zitten.

Bitcoin opnieuw het populairst

Verder valt op dat de nadruk nog steeds erg ligt op bitcoin, die 702,7 miljoen dollar aan kapitaal heeft mogen verwelkomen. De overige fondsen trokken netto slechts 5,1 miljoen dollar aan. Solana (SOL) fondsen ontvingen 13,4 miljoen dollar, en beursproducten die meerdere activa bezitten groeiden met 2,4 miljoen dollar.

Fondsen die short zijn op bitcoin zijn juist gekrompen met 5,3 miljoen dollar. Dat suggereert dat het sentiment positief is, want handelaren zijn minder bereid om te mikken op een dalende koers. Toch bleven de prestaties beursproducten voor andere altcoins erg bedrukt. Die voor ethereum (ETH) zijn zelfs met 6,4 miljoen dollar gekrompen, waarmee het de flinke neerwaartse trend van vorig jaar door lijkt te zetten.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment