Bitcoin ETF-instroom verplettert nieuwe uitgifte met enorme cijfers

Stefan de Graaf


Begin januari verschenen de eerste Amerikaanse spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor bitcoin (BTC), en ze waren direct populair. Twee van de beursfondsen hadden zelfs een beter debuut dan welke andere ETF dan ook van de afgelopen 30 jaar. Ook nu is de vraag naar de fondsen groot – zó groot dat ze alle BTC opslokken die Bitcoin miners dagelijks produceren.


Legendarische Nederlandse crypto blunders en het verband met pizza

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin beursfondsen blijvend populair

Volgens gegevens van Farside Investors zagen de 10 spot ETF’s op maandag netto 493,4 miljoen dollar binnenkomen. Dit was geen absoluut record. Afgelopen vrijdag groeiden de fondsen volgens Farside namelijk met 541,5 miljoen dollar. Op de eerste handelsdag groeide de ETF van BlackRock, IBIT, zelfs met ruim een miljard Amerikaanse dollar.

Het fonds van BlackRock was met een nettogroei van 374,7 miljoen dollar opnieuw het populairst. Die van Fidelity (FBTC) kwam aardig in de buurt met 151,9 miljoen dollar. Het derde fonds, ARKB van ARK Invest en Invesco, was met 40,0 miljoen dollar een stuk minder populair.

Grayscale’s GBTC is maandag opnieuw gekrompen, met 95,0 miljoen dollar om precies te zijn. Toch waren de resultaten relatief gezien goed. In totaal vertegenwoordigt de groei ongeveer 10.280 BTC.

Bitcoin spot-ETF’s groeien harder dan wat miners produceren

Als je de cijfers vergelijkt met die van Bitcoin miners dan ziet het plaatje er zelfs nóg rooskleuriger uit. Op maandag produceerden Bitcoin miners volgens Blockchain.com gezamenlijk 1.059 BTC ter waarde van ongeveer 51 miljoen dollar. De groei van de ETF’s was op maandag dus ruim 10 keer zo groot als die van alle uitstaande bitcoins.

De cijfers verschillen licht van dag tot dag. De groei van vrijdag was met 541,5 miljoen dollar iets groter, terwijl miners toen 980 BTC ter waarde van 45 miljoen dollar dolven. Op donderdag betroffen de ETF-inflows 405,0 miljoen dollar, terwijl de uitstaande supply toen groeide met 906 BTC ter waarde van zo’n 40 miljoen dollar. Sommige dagen zijn dus iets gunstiger voor de ETF’s dan andere dagen.

Tegelijkertijd moeten we benadrukken dat de ETF-handel in het weekend stopt, terwijl Bitcoin miners de hele week doorgaan. Toch is de vraag naar de ETF’s dan nog steeds ruim 7 keer de productie. De vraag naar de ETF’s is dus enorm.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment