Bitcoin ETF instroom is slechts een fractie van wat komt, zegt expert

Stefan de Graaf


De lancering van de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot-ETF’s is tot dusverre een gigantisch succes. Er stroomde netto sinds de lancering op 11 januari al meer dan $9 miljard de bitcoin beursfondsen in.

Volgens Ric Edelman, een bekende investeerder, is dit pas het begin en zal er de komende twee jaar zelfs $150 miljard aan nieuw kapitaal bijkomen.


Beroemde bitcoin investeerder deelt wanneer koers zijn piek kan bereiken

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

$150 miljard aan nieuwe instroom naar bitcoin ETF’s

Waar baseert Edelman dit precies op? Het is een simpel rekensommetje. Hij zegt dat op basis van onderzoeken ongeveer drie-kwart van investeringsadviseurs van plan is om kapitaal aan de bitcoin-ETF’s te alloceren. In totaal beheren deze individuele investeringsadviseurs $8 biljoen aan kapitaal.

De gemiddelde allocatie aan de ETF’s wordt volgens enquêtes geschat op 2,5 procent. Het rekensommetje concludeert dat er dus op basis van de huidige status ongeveer $150 miljard de bitcoin-ETF’s in zal stromen. 

Dit is overigens een zeer conservatieve voorspelling. Deze prognose is namelijk exclusief de regionale brokers en de institutionele investeerders. Deze $150 miljard is dus een minimale schatting.

De bitcoin market cap multiplier

Wat zou dit betekenen voor de waarde van bitcoin? De miljarden die tot dusverre de ETF’s zijn ingestroomd hebben al bijgedragen aan een sterke koersstijging. We kunnen ook berekenen wat een instroom van $150 miljard mogelijk met de koers zou doen.

Niet elke dollar die wordt geïnvesteerd in bitcoin leidt tot een stijging van de bitcoin marktkapitalisatie met één dollar. Dit heeft te maken met de ‘crypto multiplier’. Des te meer bitcoin worden vastgehouden als investering des te hoger deze multiplier is. Momenteel wordt er een zeer groot deel van alle bitcoins vastgehouden als investering waardoor deze multiplier een zeer hoge waarde heeft.

Op basis van deze ‘marketcap multiplier’ concludeerde een onderzoek van de Bank of America in 2021 dat de bitcoin koers met 1 procent stijgt voor elke $93 miljoen die wordt geïnvesteerd. $150 miljard gedeeld door $93 miljoen geeft ons een waarde van 1612.

Een instroom van $150 miljard zou dus leiden tot een BTC koersstijging van 1612 procent. Dat zou de koers naar een hoogte van ongeveer $1 miljoen per BTC brengen. Dit is echter in het scenario dat niemand zijn BTC verkoopt, heel realistisch is het dus niet. Wel toont het aan hoeveel effect een op het eerste oog relatief bescheiden kapitaalinstroom kan hebben.

Deze multiplier geldt overigens ook omgekeerd. Voor elke $92 miljoen aan bitcoin die wordt verkocht, daalt de koers met 1 procent.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment