Bitcoin en crypto rally worden bedreigd door deze economische factoren

Stefan de Graaf


Bitcoin (BTC) presteerde de laatste tijd erg sterk, mede dankzij de aankomende halving en de recente lancering van de Amerikaanse bitcoin spot-ETF’s.

Bitcoin steeg in februari met maar liefst 45% en doorbrak voor het eerst sinds november 2021 weer de $60.000 in deze pre-halving bull-markt.

Hoewel er signalen zijn dat we mogelijk pas op de vooravond staan van meer stijgingen en wellicht zelfs van een altcoin seizoen, is natuurlijk niets zeker.

Er zijn factoren die de rally namelijk kunnen dempen en de stijging kunnen tegenhouden, waarschuwt een vermogensbeheerder.


Bitcoin-bedrijf deelt topresultaten, investeerders zeer enthousiast

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Grayscale Investments en zijn bitcoin ETF

Grayscale Investments, de grootste crypto vermogensbeheerder ter wereld, lanceerde in januari zijn bitcoin-ETF.

In tegenstelling tot alle andere nieuwe bitcoin-ETF’s, ziet het fonds van Grayscale tot dusver enkel kapitaal wegstromen.

Dat komt doordat het Grayscale fonds al bestond voordat het omgezet werd in een ETF. Nu het een ETF is, kunnen beleggers gemakkelijker uitstappen.

Dat doen ze in grote getallen om hun winst te verzilveren of om over te stappen naar een van de andere ETF’s. De andere bitcoin-ETF’s hanteren namelijk veel lagere kosten.

Toch is het GBTC fonds van Grayscale nog altijd verreweg het grootste bitcoin fonds ter wereld. Het zijn echter niet de ETF’s die de rally kunnen drukken.

Macro-economische factoren die de crypto rally kunnen stoppen

Volgens de vermogensbeheerder zijn het vooral macro-economische factoren die een barrière  kunnen vormen voor verdere prijsstijgingen.

Onlangs bleek de inflatie in de Verenigde Staten toch weer hoger uit te komen dan verwacht. Dat zorgde ervoor dat de kans dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, snel de hoge rentes omlaag zal brengen, sterk is afgenomen.

Grayscale herinnert er ons aan dat we deze factoren niet mogen vergeten:

“Een belangrijke les uit de laatste cryptocyclus is dat macro-economische factoren — zoals het monetaire beleid van de Fed en de staat van de economie — een grote invloed kunnen hebben op de waarderingen van crypto-activa.”

Volgens de analisten van Grayscale zorgt dit er al voor dat de bitcoin koers enigszins wordt gedrukt en deze druk kan toenemen als de macro-economische vooruitzichten verslechteren:

“Een minder gunstige macro-economische vooruitzicht zou potentieel de waarderingen kunnen remmen,” aldus Grayscale.

Voor de bitcoin koers zou het volgens de analisten dus niet goed zijn als de inflatie hoger blijft dan gehoopt.

“Als de inflatie hardnekkig hoog blijft, kunnen functionarissen van de Fed overwegen om renteverlagingen uit te stellen tot later in het jaar of tot 2025.

Over het algemeen zijn hogere rentetarieven in de VS waarschijnlijk positief voor de waarde van de dollar en negatief voor bitcoin.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment