Bitcoin en crypto in beslag genomen in grote Oekraïense corruptiezaak

Stefan de Graaf


Oekraïne kampt opnieuw met een overheidsschandaal waar crypto centraal staat.

De National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU), oftewel het nationaal anticorruptie-bureau van Oekraïne, heeft onlangs 1,56 miljoen euro aan crypto in beslag genomen van een hoge overheidsfunctionaris.


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

Bitcoin, tether en tron in beslag genomen

De cryptomunten zijn in beslag genomen van een zekere Yury Fedorovych Shchigol, het voormalig hoofd van de DerzhSpetsZviazku, oftewel de Speciale Communicatiedienst van Oekraïne. De organisatie is verantwoordelijk voor communicatie tussen overheidsinstanties, bescherming van staatsgeheimen en cyberbeveiliging.

De NABU kondigt aan dat het 6,9 bitcoin (BTC), 1,2 miljoen tether (USDT) en 331 tron (TRX) tokens in beslag heeft genomen. In totaal zijn de in beslag genomen crypto 62 miljoen Oekraïense hryvnia (UAH) waard, of 1,56 miljoen euro.

Shchyhol wordt ervan verdacht dat hij samen met zijn vervanger, Victor Zhor, een plan heeft opgezet om de crypto te verduisteren. Het geld was oorspronkelijk bedoeld voor de Speciale communicatiedienst om software en diensten te kopen.

De overheidsinstantie betaalde 285 miljoen hryvnia (ongeveer 7,2 miljoen euro) voor goederen en diensten die eigenlijk slechts 223 miljoen hryvnia (ongeveer 5,6 miljoen euro) kostten.

Het verschil werd vervolgens door de leidinggevenden in de zak gestoken. De aankopen werden geheim gehouden om openbare biedingen te vermijden. Shchyhol en Zhor zijn afgelopen week opgepakt.

Crypto is zeer populair in Oekraïne

Crypto is zeer populair in Oekraïne, vooral in de oorlog tegen Rusland. Zo bleek afgelopen zomer dat Oekraïne maar liefst $225 miljoen aan donaties met cryptocurrencies heeft ontvangen tijdens de oorlog.

Het bovenstaande verhaal toont aan dat crypto ook voor de oorlog al populair was in het land. Het incident zou ergens tussen 2020 en 2022 hebben plaatsgevonden.

Het lijkt erop dat de Oekraïense overheid echter bezorgd is over crypto-criminaliteit. Het heeft daarom recent de hulp ingeschakeld van de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS) en de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment