Bitcoin crisis kan koers ‘rap naar record in dollars’ stuwen

Stefan de Graaf


Met de bitcoin (BTC) beursfondsen (ETF’s) die steeds meer BTC opkopen, kan er dit jaar een liquiditeitscrisis ontstaan bij verkopers. Dat schrijft analist en CEO van CryptoQuant Ki Young Ju. De Nederlandse analist Madelon Vos verwacht dat ook andere ontwikkelingen kunnen bijdragen aan deze crisis.

Bitcoin voorraad droogt steeds verder op

De bitcoin beursfondsen die dit jaar zijn goedgekeurd in de Verenigde Staten blijken een groot succes. Door aandelen in deze fondsen te kopen, kunnen investeerders via traditionele wegen blootstelling krijgen aan bitcoin. De fondsen kopen vervolgens bitcoins ter waarde van het geïnvesteerde bedrag.

Dit in combinatie met het positieve sentiment, zorgt ervoor dat de vraag naar de crypto enorm is toegenomen. Ki Young Ju schrijft op X: “We zullen dit jaar waarschijnlijk een liquiditeitscrisis aan de verkoopzijde gaan zien bij bitcoin.”

“Vers kapitaal uit spot-ETF’s heeft een MoM van 95% gezien, exclusief GBTC. In dit tempo zouden de activa in de fondsen dit jaar een paar miljoen bitcoins kunnen overschrijden.”

De analist merkt op dat de grote crypto exchanges, bitcoin miners en alle wallets die aan hun verbonden zijn, op dit moment 3 miljoen BTC bezitten.

Volgens de economische basisprincipes stijgt de waarde van een activa wanneer het aanbod afneemt en de vraag gelijk blijft of stijgt. Een belangrijke waarschuwing is op zijn plek: in crypto kan het sentiment snel omslaan.

‘Rap een ATH in dollars’

De Nederlandse analist Madelon Vos deelt in een post op X een vergelijkbare analyse. Vrijwel alle bitcoin ETF’s kochten de afgelopen periode flink in, behalve die van Grayscale.

Dat fonds, GBTC genaamd, verkocht juist namelijk enorme hoeveelheden bitcoins. Onder andere de hoge kosten van het fonds en lopende rechtszaken waardoor bedrijven aandelen in GBTC moeten verkopen, spelen hierin een rol. Maar dat is slechts van tijdelijke aard, aldus Madelon Vos:

“Deze verkoopdruk zit voor een deel in de hoge fees die GBTC als ETF tot op heden nog steeds voert, maar ook uit de Genesisrechtzaak (1,3 miljard) en is van tijdelijke aard.

Wanneer deze druk wegvalt en de vraag gelijk blijft, zien we – na de ATH in euro’s – ook rap een nieuwe ATH in dollars.”

Bitcoin bereikte vandaag een nieuw prijsrecord in euro’s. Onder andere op platforms zoals Bitvavo steeg de bitcoin prijs in euro tot nieuwe hoogtes, boven de €60.000.

Tijdelijk 20 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel XRP te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 20 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €20,- gratis


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment