Bitcoin crash veegt honderden miljoenen weg bij cryptohandelaren

Stefan de Graaf


We leken even de weg omhoog in te zetten. Toch blijkt niets minder waar en worden we wakker met een significante daling van de cryptomarkt. Bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) werden fors getroffen met dalingen van respectievelijk 4,6% en 5,2% binnen 24 uur.

Vrijwel de gehele cryptomarkt staat in het rood. Bitcoin is zelfs onder de $58.000 gekomen en ook altcoins zoals solana (SOL) en dogecoin (DOGE) worden hard geraakt met dalingen van respectievelijk 8,3% en 8,8% in de afgelopen 24 uur.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Meer dan 114.000 cryptohandelaren geliquideerd

De liquidaties in de cryptomarkt schoten hard omhoog op het moment dat BTC onder de $60.000 zakte. Er werden maar liefst 114.000 cryptohandelaren geliquideerd in de afgelopen 24 uur.

Volgens de meest recente gegevens van analyseplatform CoinGlass komen de totale liquidaties in de afgelopen 24 uur uit op $321 miljoen. Meer dan 90% van deze liquidaties waren “long” posities. Dit betekent dat het overgrote deel van de investeerders speculeerde op een stijging van de prijzen. Deze zogeheten ‘long squeeze’ zorgde ervoor dat de koersdaling in een versnelling terecht kwam.

Bitcoin en ethereum handelaren zwaar geraakt

Maar liefst $100 miljoen aan bitcoin posities werden in de afgelopen 24 uur geliquideerd. Ook ethereum investeerders bleven niet gespaard. Deze groep werd zwaar getroffen met liquidaties ter waarde van $77 miljoen, waarvan ook vrijwel alle geliquideerde posities “long” waren.

ETH beleggers leken in te spelen op de positieve effecten van de verwachte spot exchange-traded fund (ETF) lancering. De fonds staat volgens geruchten op het punt om deze maand gelanceerd te worden.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Redenen voor de koersdaling

Het pessimistische sentiment lijkt verband te houden met de Amerikaanse economie, met name rondom het monetaire beleid. Een recente toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), heeft de stemming rond bitcoin verslechterd. Powell benadrukte de noodzaak van meer overtuiging dat de inflatie daalt, wat de kans op renteverlagingen verkleint.

Daarnaast verkopen bitcoin miners en overheden grote hoeveelheden aan BTC. Hieronder vallen onder andere de overheid van de VS en Duitsland. Ook wordt binnenkort bijna $9 miljard aan BTC terugbetaald aan schuldeisers van Mt. Gox en dat creëert angst op de markt. Deze angst is ook terug te zien in de ETF’s die de afgelopen tijd vooral een uitstroom tonen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment