Bitcoin bereikt historische mijlpaal met eerste wekelijkse golden cross

Stefan de Graaf


De bitcoin (BTC) koers heeft wel een hele opvallende mijlpaal bereikt en het is een mijlpaal die door beleggers meestal als zeer positief wordt gezien voor de toekomst.

De bitcoin koers heeft namelijk voor het eerst in zijn geschiedenis een zogeheten ‘golden cross’ gemaakt op de wekelijkse grafiek.


Wat kunnen we van de eerste dag voor Bitcoin ETF’s verwachten?

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin maakt voor het eerst wekelijkse golden cross

Een golden cross is de kruising van twee zogeheten moving averages, of voortschrijdende gemiddelden, op de koersgrafiek.

De indicator wordt een golden cross genoemd omdat het volgt na een stijging en mogelijk meer stijgingen in de toekomst aangeeft.

Alhoewel deze kruising al vaker op de dagelijkse grafiek te zien was van de bitcoin koers, is dit de eerste keer in de geschiedenis van bitcoin dat dit op de wekelijkse grafiek is gebeurd.

Om precies te zijn gaat het om de kruising van de 50-weken simple moving average (SMA) en de 200-weken SMA.

Bitcoin koersindicatoren zijn geen garantie voor toekomstige trend

Het tegengestelde van een golden cross heet een death cross. Dat is een kruising van twee voortschrijdende gemiddelden die volgt na een daling en duidt op mogelijke verdere dalingen.

Dit zijn echter geen waterdichte indicatoren. Het zijn zogenaamde ‘lagging’, of vertraagde, indicatoren. Ze zijn namelijk gebaseerd op gemiddelden in het verleden van de koers.

Deze kruisingen verschijnen pas nadat een sterke stijging of daling heeft plaatsgevonden en een voortzetting van de trend is daarom niet gegarandeerd.

Deze golden cross verschijnt nadat bitcoin met meer dan 70% gestegen was aan het einde van 2023. De death cross op de wekelijkse grafiek verscheen begin 2023, toen de markt eigenlijk net begon te herstellen van zijn dieptepunt.

De vraag is daarom of deze nieuwe kruising een teken is van een verdere opwaartse trend of juist van een aankomende trendommekeer.

Dit is overigens niet dezelfde golden cross waar Crypto Insiders onlangs al over rapporteerde. Toen ging het om een kruising van de 50-periode SMA en de 21-periode exponential moving average (EMA) op de drieweekse grafiek.

Dat was ook een zeer zeldzaam signaal. Volgens de analist, die het patroon opviel, vond deze kruising namelijk voor de laatste keer 8 jaar geleden plaats, in 2016.

Post Views: 119

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment