Bitcoin bereikt bijzondere mijlpaal van 1 miljard transacties

Stefan de Graaf


5 mei is de geschiedenisboeken ingegaan voor Bitcoin (BTC). Het netwerk heeft gisteren namelijk zijn  1 miljardste transactie verwerkt – een enorme mijlpaal voor het netwerk, 15 jaar na de oprichting ervan.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

1 miljard BTC-transacties

Gisteren om 23:34 uur werd de 1 miljardste transactie op de blockchain van Bitcoin gezet. Specifiek werd de bijzondere transactie in block 842.241 gevoegd, zo laat Clark Moody’s Bitcoin dashboard zien.

De bijzondere mijlpaal is 5.601 dagen na de oprichting van het netwerk behaald. Op 3 januari 2009 werd het allereerste transactieblok, ook wel Genesis block genoemd, door de nog altijd mysterieuze Satoshi Nakamoto gemined op de Bitcoin blockchain.

Het overschrijden van 1 miljard transacties is een mooie bekroning van de opmerkelijke adoptie die Bitcoin de afgelopen 15 jaar heeft doorgemaakt. Het mag duidelijk zijn dat 1 miljard transacties een uitzonderlijke prestatie is. Echter is het geen primeur binnen de crypto-wereld. Ethereum (ETH), het grootste smart contract netwerk, heeft bijvoorbeeld al meer dan 2 miljard transacties verwerkt.

Over zijn gehele levensduur heeft Bitcoin gemiddeld iedere dag 178.475 transacties verwerkt. Eigenlijk ligt het totaal aantal BTC-transacties nog een stuk hoger. Alle transacties op het Lightning Network, een Bitcoin schalingsnetwerk dat snellere en goedkopere transacties mogelijk maakt, zijn namelijk niet meegeteld omdat deze buiten de blockchain plaatsvinden.

Volgens data van Bitcoin-beurs River heeft het Lightning Network in alleen al augustus 2023 ongeveer 6,6 miljoen transacties verwerkt, wat erop wijst dat het netwerk sinds de lancering in januari 2018 honderden miljoenen transacties heeft gezien.

Aantal Bitcoin transacties flink gestegen afgelopen jaar

Het afgelopen jaar is het aantal transacties op het Bitcoin netwerk fors toegenomen. Dit heeft met name te maken met de komst van nieuwe diensten zoals Ordinals en meest recentelijk Runes die de gebruiksmogelijkheden van het netwerk hebben uitgebreid.

In januari 2023 maakte Ordinals zijn intrede tot het netwerk, waarmee non-fungible tokens en BTC-20 tokens gecreëerd en verhandeld kunnen worden. Na de vorige Bitcoin halving, die op 20 april plaatsvond, werd Runes geïntroduceerd als efficiënter alternatief om Bitcoin tokens te maken.

Op 23 april, slechts dagen na de lancering van Runes, verbrak Bitcoin zijn dagelijkse transactierecord. Die dag verwerkt het netwerk maar liefst 926.000 transacties, wat de gigantische vraag naar het nieuwe Runes-protocol in kaart brengt.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment