‘Bitcoin bedenker’ moet beschuldigingen staken, beveelt rechtbank

Stefan de Graaf


In de voortdurende rechtszaak tegen ‘Bitcoin (BTC) bedenker’ Craig Wright heeft een Britse rechtbank hem opgedragen te stoppen met het maken van irrelevante beschuldigingen. In de COPA-zaak heeft de rechter duidelijk gemaakt dat Wright zich moet houden aan relevante argumenten en beweringen tijdens het proces.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Wright moet bij te feiten blijven

Craig Wright is een figuur die al geruime tijd controversieel is binnen de wereld van crypto. Hij doet al geruime tijd aanspraak op de identiteit van Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van Bitcoin.

Tot op heden heeft hij geen sluitend bewijs geleverd om deze bewering te ondersteunen. Zijn uitspraken hebben vaak tot controverse geleid. Zo is hij onder meer betrokken geweest bij verschillende juridische geschillen en rechtszaken. Deze ontwikkelen zich momenteel aan de andere kant van de Noordzee.

Maandag vond tijdens de rechtszaak de ondervraging plaats in het Verenigd Koninkrijk. De vraag staat nog altijd centraal of de Australische computerwetenschapper Bitcoin heeft gecreëerd. In de ondervraging bleef Wright verschillende redenen en personen aanwijzen voor de tegenstrijdigheden die werden opgemerkt door de advocaat van de tegenpartij.

Gedurende zijn kruisverhoor bleef Wright verantwoordelijkheid afschuiven naar verschillende individuen en organisaties voor de inconsistenties in zijn argumentatie.

Rechter grijpt in en spreekt Wright tegen

In deze specifieke zaak draait het om Wright in het COPA-proces. De Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) is een groep die tot doel heeft patenttrollen te bestrijden en de innovatie in de crypto-industrie te bevorderen.

De raadsman van COPA, Jonathan Hough, vraagt nu aan Wright om te stoppen met het maken van “irrelevante beschuldigingen”. Als toevoeging zegt hij dat Wright gewoon “de vraag moet beantwoorden”. Wright heeft namelijk niet veel eerder de COPA-leden beschuldigd van het veranderen van bitcoin in een “money-go-up-token scam”.

Toen Wright opnieuw bezwaar maakte, onderbrak de rechter James Mellor. Hij benadrukte dat discussies over de huidige status van het Bitcoin systeem niet relevant waren voor het bepalen van de zaak. De focus lag op de vraag of Wright daadwerkelijk Satoshi Nakamoto is.

“Mellor merkte op: ‘De advocaat heeft volkomen gelijk om je te stoppen, omdat het geen enkele verheldering biedt voor het vraagstuk dat ik moet beslissen. Snap je dat?’ Waarop Wright antwoordde: ‘Ja, dat begrijp ik.’”


Post Views: 371Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment