Binance’s CZ vrijgelaten op borgtocht, veroordeling in het verschiet

Stefan de Graaf


De voormalig CEO van Binance, Changpeng Zhao, is vrijgelaten op borgtocht nadat hij gisteren schuldig heeft gepleit op aanklachten van het Department of Justice (DOJ), ofwel het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Bovendien is bekend wanneer de oprichter van Binance wederom voor de rechtbank zal moeten verschijnen voor zijn veroordeling.


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

Ex-CEO Binance op vrije voet

Gisteren verscheen Zhao, beter bekend als ‘CZ’, voor de federale rechtbank in Seattle waar hij zijn pleidooi hield. Hij pleitte schuldig aan het overtreden van de zogenoemde ‘Bank Secrecy Act’ (BSA), een Amerikaanse wet die financiële instellingen verplicht om maatregelen te nemen ter voorkoming van witwassen en andere financiële misdrijven.

Binance heeft ook schuldig gepleit, om precies te zijn voor het schenden van geldtransmissie-wetten en Amerikaanse sancties, en ermee ingestemd om een boete van in totaal 4,3 miljard dollar te betalen.

Voor CZ bedraagt de boete 50 miljard dollar. Daarnaast moest hij gedwongen afscheid nemen van Binance.

In een borgtochtdocument dat op 21 november werd ingediend bij de federale rechtbank van Seattle stemde CZ ermee in om onder een aantal strikte voorwaarden te worden vrijgelaten in afwachting van verdere procedures in de strafzaak.

Naast een persoonlijke borgstelling van 175 miljoen dollar moest CZ volgens de strenge voorwaarden nog eens 15 miljoen dollar op een aparte trustrekening storten én twee borgstellers vinden die respectievelijk 250.000 en 100.000 dollar moeten betalen.

Zijn veroordeling zal op 23 februari plaatsvinden. 14 dagen vóór deze datum zal hij in de Verenigde Staten moeten zijn. Wanneer dit niet het geval is, hangt hem een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en een boete van 250.000 dollar boven het hoofd. Bovendien heeft CZ ermee ingestemd om aan de rechtbank mee te delen waar hij de komende tijd zal verblijven.

Ook wordt in het document geschreven dat de VS een herziening van de borgtocht zal aanvragen en als een rechter deze weigert, zal de borgtocht op 27 november ingaan. Mocht de rechter de herziening toestaan, zal Zhao in de VS moeten blijven in afwachting van de beslissing van de rechter.

Mogelijke gevangenisstraf CZ

Er staat een gevangenisstraf van 18 maanden op een overtreding van de eerdergenoemde Bank Secrecy Act. The New York Times heeft echter gemeld dat aanklagers open zouden staan voor een langere straf.

De straf zal hoe dan ook een stuk lager uitvallen dan die van Sam Bankman-Fried, de voormalig CEO van de failliete FTX. Hij zou mogelijk een gevangenisstraf van tot wel 115 jaar kunnen krijgen.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment