Banken smeken om soepelere crypto regels voor bitcoin ETF deelname

Stefan de Graaf


De bitcoin (BTC) rally van de afgelopen weken zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Dat geldt ook voor meerdere grote banken en financiële instituties in de Verenigde Staten.

De stijging heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de nieuwe spot bitcoin-ETF’s in de VS, die steeds sterker presteren. De grote banken willen daar inmiddels een graantje van meepikken.


Bitcoin en Ethereum op de drempel van nieuwe records in 2024

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Amerikaanse banken voelen zich uitgesloten van bitcoin

Een coalitie van banken, waaronder American Bankers Association, Bank Policy Institute, Financial Services Forum en Security Industry Financial Markets Assocation, hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de Securities and Exchange Commission (SEC).

De coalitie pleit bij de toezichthouder voor een versoepeling van de regels omtrent crypto in de VS waardoor ze een grote rol kunnen innemen in deze opkomende markt.

Zij stuurden een brief naar SEC voorzitter Gary Gensler met het verzoek om de definitie van crypto-activa aan te passen. Dat zou de banken in staat stellen om te profiteren van de bitcoin-ETF hype.

De banken willen namelijk als zogeheten custodian, of bewaardienst, optreden voor de nieuwe bitcoin-ETF’s. In de brief stellen zij dat zij hiervan uitgesloten zijn:

“De Commissie heeft onlangs 11 spot bitcoin ETP’s goedgekeurd, waardoor beleggers toegang krijgen tot deze activaklasse via een gereguleerd product.

Opvallend afwezig bij die goedgekeurde producten zijn echter bankorganisaties die dienen als de bewaarder van het vermogen, een rol die zij doorgaans vervullen voor de meeste andere ETP’s.”

Banken eisen regelwijzing zodat ze met crypto mee mogen doen

Ze willen dat richtlijnen, die in maart 2022 werden ingevoerd, worden aangepast. Volgens de banken hebben er sindsdien meerdere cruciale ontwikkeling plaatsgevonden in de crypto-sector, waaronder natuurlijk de goedkeuring van de bitcoin-ETF’s.

Deze regels verplichten banken dat als ze crypto moeten bewaren, dit moeten zetten op hun balans, maar dit maakt bewaring voor de banken zeer duur.

De groep heeft de Amerikaanse toezichthouder gevraagd om de regels rondom crypto te verfijnen, zodat reguliere financiële producten die gebruik maken van blockchain technologie, niet onder de strenge crypto-regelgeving vallen.

Hiermee willen ze voorkomen dat bijvoorbeeld bankdeposito’s die digitaal zijn omgezet, behandeld worden alsof ze pure cryptovaluta zijn.

Ze stellen ook voor om banken vrij te stellen van de verplichting crypto direct op hun balans te vermelden, maar wel te eisen dat ze transparant zijn over deze bezittingen.

De crypto-wereld smult hier natuurlijk van. Veel banken riepen altijd stellig dat ze van crypto af zullen blijven, maar met de goedkeuring van de ETF’s, lijkt het erop dat ze de boot toch niet willen missen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment