Argentinië omarmt ‘lokale’ fiat-valuta om inflatiecrisis te temmen

Stefan de Graaf


Argentinië is al decennia berucht doordat het regelmatig geteisterd wordt door enorme inflatie. De Argentijnse overheid is nu zelf ook klaar met de chaos, en staat individuele provincies daarom toe om hun eigen fiat-valuta uit te brengen.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Argentinië krijgt regionale fiat-valuta

Afgelopen weekend verklaarde Ricardo Quintela, de gouveneur van La Rioja dat hij een regionale valuta gaat maken, speciaal voor zijn eigen provincie. Hij had een discussie met de lokale politie, die vroegen om een gecorrigeerd salaris.

Maar zelfs de overheid heeft niet genoeg geld om haar eigen ambtenaren te betalen. Toch zal La Rioja niet stil blijven zitten. De provincie is zijn eigen bevolking namelijk 9,3 miljard Argentijnse peso (omgerekend ruim 10,4 miljoen euro) aan salaris verschuldigd.

De nieuwe fiat-valuta moet een oplossing vormen. Details over de regionale valuta zijn nog schaars, maar hij lijkt gekoppeld te worden aan een speciale overheidsobligatie die het zal uitgeven.

In een interview met Radio Mitre verklaarde de Argentijnse president Javier Milei afgelopen zondag dat de landelijke overheid het project niet in de weg zal staan. Dit betekent dat ook andere provincies een eigen valuta kunnen opzetten. Toch waarschuwde hij ook dat ‘quasi-valuta’ de inflatie alleen maar aan zullen wakkeren, en dat de mensen die deze valuta zullen accepteren worden gescamd.

Grote crypto adoptie door Argentijnse inflatie

Milei is pas president sinds 10 december, maar hij devalueerde de Argentijnse peso al direct met 50%. Zo wil hij voorkomen dat de inflatie uit de hand blijft lopen. Ook heeft hij flink gekort op de budgetten van provincies – dit zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan de aankondiging van Quintela.

Ondertussen heeft de bevolking een uitweg gevonden in cryptocurrencies. Het is nu namelijk officieel legaal om transacties te doen in bitcoin (BTC) en elke willekeurige andere cryptomunt. Eerder deze week schreven we dat een Argentijnse huurder zijn huisbaas betaalt in bitcoin.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment