Arbitrum ontwikkelaar annuleert donatie aan omstreden crypto mixer

Stefan de Graaf


In 2022 pakte de Nederlandse overheid de Russische programmeur Alexey Pertsev op in Amsterdam in verband met zijn werk voor de crypto-mixer Tornado Cash. Dit veroorzaakte veel commotie, en de rechtszaak die volgde op de arrestatie loopt nog steeds. Om de ontwikkelaars te helpen met de rechtszaak besloot een Arbitrum (ARB) ontwikkelaar om twee van de ontwikkelaars financieel te steunen, maar dat gaat nu niet meer door.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Tornado Cash donatie gaat niet door – of toch wel?

Op vrijdag plaatste Arbitrum-ontwikkelaar Joseph Axisa een voorstel op de decentralized autonomous organization (DAO) van Arbitrum. Hij wilde samen met de DAO tussen de 200.000 ARB en 600.000 ARB doneren aan de ontwikkelaars van Tornado Cash, schreef Unchained afgelopen vrijdag. Met de huidige koers is het bedrag tussen de 400.000 dollar en 1,2 miljoen dollar waard.

Om precies te zijn zou het geld terechtkomen bij WeWantJusticeDAO. Die haalt via crowdfunding geld op voor Roman Storm en Alexey Pertsev, de twee ontwikkelaars tegen wie al actie is ondernomen. Een derde ontwikkelaar, Roman Semenov, was in augustus van vorig jaar nog voortvluchtig. Het is niet duidelijk waar hij nu is.

Maar inmiddels is zijn plan veranderd, want zijn voorstel op de DAO is verwijderd. Volgens bronnen van The Block heeft Axisa dat zelf gedaan, maar het is niet duidelijk wanneer precies. Hij zou het juridisch onverstandig hebben gevonden, omdat Tornado Cash regelmatig bron van controverse is en met verschillende overheden aan de stok heeft.

Volgens The Block zouden leden van ArbitrumDAO nog steeds proberen de ontwikkelaars financieel te steunen, maar dan via alternatieve wegen. Een nieuwe versie van het voorstel zou al in ontwikkeling zijn – wellicht gaat het plan dus alsnog door.

Overheden niet blij met crypto mixers

Tornado Cash ligt al sinds halverwege 2022 onder vuur. Toen zette het Amerikaanse Ministerie van Financiën de dienst namelijk op een zwarte lijst in de sancties tegen Rusland. Met Tornado Cash kun je namelijk je financiële privacy beschermen.

Helaas doen criminelen dit ook graag, waardoor verschillende overheden hebben besloten om zware maatregelen te nemen tegen mixers. Ook de Nederlandse overheid vond dat mixers witwassen vergemakkelijken, daarom is Alexander Pertsev opgepakt door de Nederlandse politie.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment