Apple oprichter wint Bitcoin zaak tegen YouTube met grote gevolgen

Stefan de Graaf


Steve Wozniak, de bekende medeoprichter van Apple, heeft een zeer belangrijke overwinning behaald in de rechtbank.

Wozniak klaagde YouTube en eigenaar Google in 2020 aan. De bedrijven zouden volgens Wozniak namelijk te weinig doen aan de vele bitcoin (BTC) scams die op het videoplatform werden verspreid.


Crypto onbijt: Harde dalingen, veel verlies, wending in ETF’s en meer

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Apple’s Wozniak krijgt toch gelijk in bitcoin (BTC) oplichtingszaak

In dit soort vormen van oplichting worden vaak de gelijkenis van beroemdheden misbruikt om neppe weggeefacties te promoten.

Daar zijn de beroemdheden zelf natuurlijk niet blij mee, en dat gold ook voor Wozniak. Zijn gelijkenis werd door de oplichters niet alleen gebruikt omdat hij bekend is, maar ook omdat hij in het verleden lovend was over bitcoin.

In 2021 verloor Wozniak echter de rechtszaak. De rechter oordeelde destijds dat YouTube niet verantwoordelijk is voor dit soort oplichtingsfilmpjes.

In deze video’s beloven oplichters crypto weg te geven als je eerst wat overmaakt. Echter zien slachtoffers vervolgens nooit wat terug.

Nadat Wozniak de rechtszaak verloor, ging hij in hoger beroep en het hof van beroep is het niet eens met het eerdere vonnis. Het hof van beroep heeft een streep getrokken door het oordeel van de lagere rechter.

YouTube kan zich niet schuilen achter omstreden wet

Het hof van beroep oordeelde dat YouTube zich niet kan beroepen op een omstreden communicatiewet die het bedrijf zou vrijstellen van aansprakelijkheid.

Het gaat dan om Sectie 230 van de Communications Decency Act uit 1996. De wet beschermt online platforms tegen aansprakelijkheid voor wat gebruikers plaatsen.

Dit maakt het mogelijk voor sites zoals YouTube om gebruikerscontent te hosten zonder voor elke post verantwoordelijk te zijn. Het is echter al een omstreden wet. Critici stellen dat het bedrijven als YouTube, Facebook en Twitter te veel bescherming biedt en hen niet verantwoordelijk houdt voor het verspreiden van desinformatie, haat en fraude.


Bitcoin ETF’s: $10 miljard vertrokken uit GBTC, Fidelity boekt record

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Mogelijk grote gevolgen voor het internet

Dat maakt deze overwinning dan ook zo belangrijk. De uitslag zorgt ervoor dat Wozniak zijn aanklacht tegen YouTube kan voortzetten. Het kan mogelijk zelfs leiden tot een wetswijziging omtrent de verantwoordelijkheid van dit soort platformen.

In Nederland hadden we recent ook een dergelijk rechtszaak. Destijds klaagde John de Mol Facebook aan. Ook toen ging het om neppe weggeefacties met bitcoin die de gelijkenis van Nederlandse beroemdheden misbruikten.

Wozniak lanceerde overigens in 2020 ook zijn eigen crypto, genaamd Efforce (WOZX).


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment