Amerikaanse huizenmarkt zakt in en waarom Bitcoin kan profiteren

Stefan de Graaf


Van een recessie is nog geen sprake, maar de huizenprijzen in de Verenigde Staten vallen momenteel sneller omlaag dan in 2008.

Vanaf de hoogtepunten gemeten zijn de huizenprijzen in Amerika met 20 procent gedaald en het tempo van de dalingen is sneller dan tijdens de  financiële crisis van 2008.

Wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin koers? Staat de Amerikaanse economie er wellicht slechter voor dan verwacht?


Slechtste bitcoin ETF-dag in tijden, maar BlackRock verplettert record

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Amerikaanse huizenmarkt in de problemen?

De Amerikaanse huizenmarkt is een industrie die zeer gevoelig is voor veranderingen in de rente. Dat is logisch omdat het veel makkelijker is om een hypotheek van 500.000 dollar te nemen bij een rente van 2 procent, dan bij een rente van 6 of zelfs 7 procent.

Door de hoge rentes die we nu zien is het voor veel mensen onbetaalbaar geworden om een grote hypotheek te nemen. Daardoor is er veel minder vraag naar huizen en dat lijkt nu zijn effect te hebben op de huizenprijzen.

Eind 2022 piekten de huizenprijzen op 497.000 dollar en inmiddels zijn deze teruggevallen naar een gemiddelde van 401.000 dollar.

Gedurende de financiële crisis vielen de huizenprijzen met 23 procent naar beneden tussen 2007 en 2010. Nu zijn we in 1,5 jaar tijd (ongeveer de helft van de tijd) met bijna hetzelfde percentage gedaald. Al komen we natuurlijk ook vanaf een gigantische top, wat het weer lastig maakt om de twee met elkaar te vergelijken.

Begint de huizenmarkt scheuren te vertonen?

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Het is wellicht nog te vroeg om conclusies te trekken, maar we zien wel de eerste tekenen van scheuren in de huizenmarkt. We zagen na de COVID-19 pandemie een gigantische piek en zelfs na deze enorme daling staan de prijzen nog boven het niveau van voor de pandemie.

Voor bitcoin kan het echter wel een goede ontwikkelingen zijn. In de eerste plaats omdat vastgoed momenteel wellicht iets minder aantrekkelijk is voor investeerders en de schaarste van bitcoin hierdoor een plekje kan opschuiven in de hiërarchie.

De tweede reden dat het instorten van de huizenmarkt bullish kan zijn voor bitcoin zit in de Amerikaanse rente. Als dit op deze manier doorgaat, dan is de Amerikaanse centrale bank straks misschien gedwongen om in te grijpen met renteverlagingen.

Als bitcoin dan nog zo goed presteert als nu, dan kan dat weleens voor een extra boost zorgen, die de koers naar nieuwe hoogten kan stuwen.


Post Views: 200

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment