AI-hype gunstig voor failliete FTX, $1 miljard aandelenverkoop

Stefan de Graaf


Eind 2022 ging de enorme cryptobeurs FTX failliet. Dit veroorzaakte een lange nasleep van problemen die zelfs vandaag de dag nog niet zijn opgelost. Zo bezit FTX nog steeds veel activa, waaronder aandelen in de AI-startup. De curator wil deze aandelen binnenkort verkopen, en dat kan schuldeisers een flink bedrag opleveren.


Failliet cryptoplatform Genesis krijgt miljoenenboete na overtreding

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

FTX wil AI-aandelen kwijt

Dat claimt CNBC te hebben gehoord van zijn eigen bronnen. De startup in kwestie is het softwarebedrijf Anthrophic, dat taalmodellen voor artificial intelligence (AI) maakt. Anthrophic zoekt nieuwe investeerders, doordat FTX zijn aandeel zal moeten verkopen.

Er zouden al verschillende investeringsfondsen van overheidsinstanties interesse hebben. Dat geldt ook voor die van Saoedi-Arabië, maar dit aanbod wordt geweerd door het Amerikaanse bedrijf vanwege geopolitieke geschillen tussen. Wie de aandelen die van FTX zijn over zullen nemen is nog niet duidelijk, maar naar verwachting zal ergens in de komende weken al een deal gesloten worden.

FTX kocht in april van 2022, vlak voor de AI-hype, voor ongeveer 530 miljoen dollar aan aandelen in Anthropic. Inmiddels is het bedrijf bijna twee keer zoveel waard, FTX’ aandeel is nu dus ongeveer 1 miljard dollar waard.

Verkoop door FTX gunstig voor schuldeisers

Dat zou erg gunstig zijn voor crediteuren van de failliete cryptobeurs, want het bedrijf komt naar verwachting nog steeds geld tekort om investeerders volledig te vergoeden. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel geld FTX nog verschuldigd is. Begin dit jaar zou het nog om 8 miljard dollar gaan.

In de laatste drie maanden van 2023 zou de curator voor ongeveer 2,1 miljard dollar aan cryptocurrencies hebben verkocht. In februari kwam hier de verkoop van FTX’ Europese dochterbedrijf bij, maar dat leverde slechts 32,7 miljoen dollar op. Eind februari kreeg het toestemming van de rechter om de aandelen in Anthropic te verkopen, wat dus een lopend proces is.

Ondertussen lijkt de hype rondom AI langzaam af te zwakken. Een analist van Coinbase noemde de AI-subsector in de wereld van cryptocurrencies onlangs overgewaardeerd.


Post Views: 26Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment