5 grootste bitcoin miners verkopen nog altijd niet, ondanks halving

Stefan de Graaf


In aanloop naar de halving is bitcoin (BTC) fors gestegen. De digitale munt bereikte zelfs een nieuwe all-time high (ATH), iets dat niet eerder zo vroeg in een cyclus werd bereikt. In de komende dagen zullen de beloningen voor miners worden gehalveerd. Toch valt het op dat de transactieverwerkers relatief weinig bitcoin verkopen. 


Coinbase laat met grote stapel pizza’s de kracht van bitcoin zien

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin miners verkopen niet

Historische gegevens suggereren dat na eerdere halveringen de inkomsten uit mining aanzienlijk daalden, maar deze bedrijven verkopen momenteel niet. Men zou denken dat met de relatief hoge waardering van de munt op het moment, het een slim plan is om te verkopen. Zeker gezien de halving hun inkomsten met bitcoin mining zal halveren.  

Echter, data afkomstig van een rapport van crypto exchange Bitwise vertoont een opvallende ontwikkeling. Als we naar de eerste kwartaalcijfers kijken van 2024 verkochten de 5 grootste miners gezamenlijk een relatief kleine hoeveelheid aan BTC, slechts zo’n 2.000 munten. Het is het laagste verkoopniveau in twee jaar tijd. Ter vergelijking, in het vierde kwartaal van 2023 verkochten miners meer dan 7.000 bitcoin.

Of het de juiste strategie is moet nog blijken. Historisch gezien daalden de mijnbouwinkomsten in de maanden na de halving significant. Zo zagen we in 2020 een afname van 40% en na de halving in 2016 een daling van maar liefst 51%.

Risico’s voor BTC koers

Mochten miners plotseling wel besluiten te verkopen, kan dit een grote druk uitoefenen op de koers. Wereldwijd houden ze meer dan 700,000 BTC vast, wat 3.4% van de totale voorraad uitmaakt. 

Door de verminderde beloningen zouden miners het zwaar kunnen krijgen. Dit kan vervolgens betekenen dat er bedrijven failliet gaan, wat impact heeft op de hashrate van het netwerk en daarmee ook de veiligheid. 


Prijsinvloed Bitcoin halving ‘verminderd’, vraag nu belangrijkste drijfveer

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Positieve gedragspatronen

Voorlopig zien de gedragspatronen van bitcoin bezitters er positief uit. Ze tonen opmerkelijke overeenkomsten met die van december 2020, een periode die de inleiding was tot een significante prijsstijging. De trend wordt benadrukt in een recent rapport van Bitfinex Alpha.

Daarnaast heeft de hoeveelheid BTC die langetermijninvesteerders vasthouden en nog niet is verplaatst voor verkoop op de exchanges heeft het laagste niveau in 18 maanden bereikt. Het duidt op een potentieel beperkt aanbod op de markt.


Post Views: 198Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment