$165 miljoen aan crypto naar terreurorganisatie gestuurd, aldus VS

Stefan de Graaf


De groei van crypto is voor een deel te danken aan zijn anonimiteit. Deze anonimiteit trekt een hoop handelaren naar de markt, waaronder ook de Palestijnse terreurgroep Hamas. De politieke organisatie uit de Gazastrook bleek vorige maand minder met crypto bezig te zijn dan gedacht werd. Toch kwam recent een rapport uit van The Wall Street Journal (WSJ) uit Amerika waar een nieuw onderzoek aan het licht kwam.


Chinese bitcoin-investeerders worden gewaarschuwd, ondanks verbod

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Amerikaanse overheid doet onderzoek naar eigen uitgaven

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën onderzoekt een enorme hoeveelheid cryptotransacties aan het adres van Hamas. Deze transacties, samen goed voor 165 miljoen dollar, zouden Hamas hebben ondersteund in de voorbereiding van een aanval op Israël van 7 oktober. Hierbij kwamen ongeveer 1400 Israëliërs om het leven.

De geruchten die om de cryptotransacties heen hangen komen niet uit het niets. Het Amerikaanse blad The Wall Street Journal meldde, verwijzend naar een rapport aan het Congres van de Verenigde Staten, dat verdachte activiteitenrapporten van de afgelopen drie jaar zijn onderzocht. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), onderdeel van het Amerikaanse Ministerie.

Exacte bedrag terreurbeweging onbekend

Hoewel het rapport van WSJ spreekt over 165 miljoen dollar aan crypto, brengt FinCEN een ander geluid. Het totale onderzochte bedrag komt inderdaad uit op 165 miljoen dollar, maar uit het onderzoek blijkt dat slechts een deel daadwerkelijk verdacht wordt van bijdrage aan terreur.

Transparantie: de oplossing voor terreur of de teloorgang van crypto?

Medewerkers van het Amerikaans Financieel Ministerie maken zich zorgen over het toenemend gebruik van crypto van de terroristische organisatie. Er is vanuit de wetgevende instantie vraag naar strengere regulering en een hogere transparantie omtrent crypto. Deze roep om regulering strijkt echter ook veel cryptobeleggers tegen de haren in. Voor hen is de anonimiteit van een gedecentraliseerde munt van grote waarde.

De Europese Unie en de Verenigde Staten pakken terreur al langere tijd op financieel gebied aan. Met de opmars van crypto en zijn anonimiteit is dit echter steeds moeilijker vol te houden. Amerikaanse wetgevers steken de hoofden bij elkaar om een oplossing voor het probleem te vinden en hebben president Joe Biden gevraagd om meer informatie over Hamas’ gebruik van crypto beschikbaar te maken.


Post Views: 233Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment