$1 salaris voor SEC voorzitter Gary Gensler

Stefan de Graaf


Gary Gensler is de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), de beruchte Amerikaanse financiële toezichthouder. Het beleid van de SEC omtrent de crypto-industrie krijgt veel kritiek, zelfs vanuit de Amerikaanse politiek.

Nu stelt een Amerikaanse wetgever voor om het salaris van Gensler te verlagen naar slechts één dollar. Dat zou een flinke inperking zijn: naar schatting verdient Gensler nu zo’n $300.000 op jaarbasis. Dit is niet de eerste keer dat de veelbesproken Gensler opvallend in het crypto nieuws verschijnt.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Symbolisch salaris niet door hele crypto-industrie omarmd

Het wetsvoorstel van de Amerikaanse federale begroting, de Financial Services and General Government (FSGG), komt als reactie op de toenemende druk op de SEC om meer transparantie en regulering te bieden in de wereld van crypto.

De indiener van het voorstel, Tim Burchett, benadrukt dat een symbolisch salaris van één dollar de onpartijdigheid van de voorzitter zou benadrukken. Burchett is een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten en wil met het voorstel eventuele vermoedens van belangenconflicten wegnemen.

Het voorstel heeft een golf van reacties teweeggebracht, zowel voor als tegen. Voorstanders beweren dat dit een krachtig signaal zou sturen naar de industrie, waarin wordt benadrukt dat de SEC zijn rol als toezichthouder serieus neemt en niet gevoelig is voor financiële prikkels.

Anderen zijn echter sceptisch en vrezen dat een dergelijke maatregel de kwaliteit van kandidaten voor de functie kan beïnvloeden en het vermogen van de SEC om toptalent aan te trekken zou kunnen beperken. Dat laatste werd eerder deze week al bevestigd, nadat duidelijk werd dat de SEC kampt met personeelstekorten.

Gensler de cryptofanaat, of juist niet?

Gary Gensler, de huidige voorzitter van de SEC, staat bekend om zijn expertise op het gebied van blockchain en cryptocurrencies. Voordat hij aantrad als voorzitter van de SEC, doceerde hij aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) over deze onderwerpen.

Zijn benoeming als SEC voorzitter werd in eerste instantie door velen gezien als een teken van een positievere en meer proactieve benadering van de SEC ten opzichte van de opkomende wereld van crypto.

Echter is dit positieve vooruitzicht al snel tenietgedaan. Zo kwam Gensler onlangs nog met opvallende uitspraken die bitcoin (BTC) en crypto alles behalve goed deden. Dit heeft het optimisme over de SEC-topman onder de crypto-liefhebbers 180 graden laten draaien.

Al met al zorgt het voorstel om het salaris van Gary Gensler te verlagen naar één dollar voor veel discussie in zowel de financiële als de cryptowereld.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment